Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια ανυπόφορα αληθινή ιστορία

Ήμουν στην αίθουσα πριν ξεκινήσει το μάθημα και έψαχνα να βρω κάποιο torrent για να κατεβάσω τη πρώτη σεζόν των Power Rangers όταν άκουσα τον καθηγητή να συζητά με ένα συμφοιτητή για τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά του του διαστημικού τουρισμού. Τους άκουγα παθητικά, χωρίς να προσέχω τι ακριβώς λένε όταν ξαφνικά άκουσα τον συμμαθητή μου να αναρωτιέται πώς η συγκεκριμένη αγορά θα επηρεαστεί από τις κρίσεις σε εκείνες της μικρές χώρες στην Ευρώπη. Χωρίς να το σκεφτώ μπήκα αμέσως στη κουβέντα. « Η Ιταλία δεν είναι μικρή χώρα, όχι γεωγραφικά και σίγουρα όχι οικονομικά,» είπα με εξαίσια αγρινιώτικη προφορά στα αγγλικά.
« Ναι, αλλά πως επηρεάζει τη τωρινή οικονομία στην Ευρώπη η κρίση σε αυτές της χώρες;»
« Δε έχεις καταλάβει», του απάντησα. « Ότι γίνεται σε τώρα σε όλη την Ευρώπη είναι παγκόσμιο και θα δε θα επηρεάσει απλώς το σύνολο της δυτικής οικονομίας, αλλά θα την ισοπεδώσει τελείως.» Σταμάτησα περιμένοντας κάποια απάντηση από τον συμφοιτητή μου αλλά το μόνο που μου έδειξε ήταν ένα γρήγορο βλέμμα απορίας που ταυτόχρονα αποδοκίμαζε τα φουσκωμένα λόγια μου. « Πρέπει να καταλάβεις κάτι,» άρχισα να ξαναμιλάω αντιλαμβανόμενος ότι αυτή θα ήταν ένας μεγάλης διάρκειας διάλογος. « Η κρίση αυτή έχει ως κύρια αίτια την εκβιαστική δανειοδότηση σε μικρότερα κράτη με μόνο σκοπό την επαναφορά αυτών των χρημάτων στις αγορές των δανειοδοτών κρατών-υπόδουλων των τραπεζών, σε διάφορες μορφές όπως οι αγορές εξοπλισμών και οι Ολυμπιακοί αγώνες.»
« Μα τα κράτη ούτως ή άλλως εκδίδουν ομόλογα για να χρηματοδοτηθούν....» ξεκίνησε να λέει ο συμφοιτητής μου που εμφανώς δεν ήξερε τι σήμαιναν οι λέξεις πασπ, νουδουφουκου, γεσεε και άλλοι πρώτο-ινδοευρωπαϊκοί φθόγγοι που στροβιλίζονταν γύρω από τα αυτιά μου από τη στιγμή που γεννήθηκα.
« Αυτό ακριβώς, αυτό είναι το πρόβλημα!» φώναξα διακόπτοντάς τον. « Πουλάνε αέρα κοπανιστό για δεκαετίες αντί να πουλήσουν χρήσιμα αγαθά και τώρα που το μπαλόνι είναι έτοιμο να σπάσει έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους. Κοίτα, εδώ και καιρό δε μιλάμε πλέον για μια οικονομική κρίση. Αυτά που ζητάνε δεν είναι απλά οικονομικά μέτρα αλλά πλήρης υποδούλωση. Είναι σα να χρωστάς εσύ σε κάποιον και αυτό να σου λέει ότι θα μπει στο σπίτι σου και θα ελέγχει ακόμα και το πόσο χαρτί υγείας χρησιμοποιείς. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ηγέτες κρατών, άσχετα από την ικανότητα και τα κίνητρά τους, αντικαταστάθηκαν μες σε μια βδομάδα από μη δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες που είχαν εργασθεί για την Ε.Ε. και διάφορα τραπεζικά συστήματα στο παρελθόν. Οι μόνες επιλογές που σου δίνουν είναι είτε να σκύψεις για να σε γαμήσουν είτε να σκύψεις για να σου κόψουν το κεφάλι.»
« Ναι, αλλά από τις δύο επιλογές η πρώτη φαντάζει καλύτερη. Από το να καταστραφούν τόσα κράτη.» απόρησε ο συμφοιτητής μου με ειλικρίνεια.
«Πρέπει να θυμάσαι ότι το κανένα κράτος δε θα πέσει. Το οικονομικό του σύστημα, οι τράπεζες θα πέσουν, αλλά όχι οι άνθρωποι. Κοίτα, το ότι η δυτική οικονομία θα καταστραφεί είναι δεδομένο. Έχει γίνει το 1929, έγινε πιο ελαφρά τη δεκαετία του 70, και γίνεται και τώρα. Το κόλπο τους είναι ότι λειτουργούν σε κύκλους. Κάθε φόρα μπαίνεις ένας κερδίζει ότι μπορεί και μετά έρχεται ο επόμενος μέχρι ο κύκλος να μην αντέξει και να σπάσει.
Το θέμα είναι το ποιός θα είναι όρθιος όταν η οικονομία πέσει. Για αυτό κάνουν ότι κάνουν. Όταν η σκόνη καθίσει θέλουν αυτοί να είναι ακόμα στη θέση που ήταν και πριν ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν πάλι από την αρχή. Είναι κυκλικό βλέπεις, παλιά οι αποικίες γίνονταν με τα όπλα και στη σημερινή εποχή γίνονται με χρέη και διεθνή διακρατικά συμβόλαια.»
« Ομολογώ πως δεν ήξερα ότι όλα αυτά γίνονται στην Ευρώπη.» ψέλλισε ο συμφοιτητής μου κάτω από τα φώτα που του είχε δώσει ο λενινομπακούνιν που είχε ξυπνήσει μέσα μου.
« Μα δεν είναι μόνο στην Ευρώπη,» άρχισα πάλι να μιλάω και για πρώτη φορά κατάλαβα την ησυχία που υπήρχε στην αίθουσα. « Πριν κάτι μέρες διάβαζα μια έρευνα που έλεγε πως ακόμη και εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα ξεπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια στην ηλικία των 60 και των 70. Σήμερα είδα μια ανακοίνωση που έλεγε πως στη πολιτεία μας οι φόροι στις επιχειρήσεις μειώθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 16% ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το μηνιαίο πάσο για τις αστικές συγκοινωνίες αυξήθηκε από 98 δολάρια σε 121. Πάσο το οποίο φυσικά οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για να μεταβούν στις εργασίες στους, στις ίδιες δηλαδή επιχειρήσεις των οποίων οι φόροι μειώνονται. Και όλα αυτά σε μια οικονομία που ούτως ή άλλως μονοπωλείται από αμερικάνικα κεφάλαια από την ανεξαρτησία αυτού του κράτους. Φαντάσου τι θα γίνει όταν δε θα μπορούν πλέον να κρύβουν την ύφεση στις Η.Π.Α.»
« Τι να σου πω, ποτέ δε το είχα σκεφτεί έτσι..» μου είπε κουρασμένος σα να ήθελε να τελειώσει τη κουβέντα.
« Φυσικά δεν το είχες σκεφτεί έτσι. Ούτε και εγώ δε τα σκεφτόμουν αυτά παλιότερα. Και οι δύο μας είμαστε πολύ απασχολημένοι με τις ζωές μας για να ασχοληθούμε με αυτά. Αυτό είναι το κόλπο που χρησιμοποιούν, σε βομβαρδίζουν με φοβίες, σου μιλάνε για ανεργία και σου λένε ότι εσύ φταις μου δεν έχεις βρει δουλειά. Σου δείχνουν την οικονομία σα κάτι μη ελέγξιμο σαν ένα μπαμπούλα και σε πιέζουν σε ένα τρόπο ζωής με γρήγορους ρυθμούς και ελάχιστο ύπνο. Είμαστε στην ουσία σε ένα συνεχή πανικό που προκαλείται από τα Μ.Μ.Ε. και ανησυχούμε μήπως χάσουμε ακόμα και τα κέρματα που έχουμε στη τσέπη μας λόγω της κατά τα άλλα ανεξέλεγκτης οικονομίας. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να μη διαβάζεις τις φυλλάδες μου μοιράζουν δωρεάν στη συγκοινωνία»
Σταμάτησα τη φανφάρα γιατί κουράστηκα, αλλά και γιατί το summon που έκανα στο φάντασμα του Κροπότκιν είχε αρχίσει να εξασθενεί. Μια μεγάλη έκπληξη με περίμενε όταν γύρισα τα μάτια μου στην υπόλοιπη αίθουσα και είδα τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου να με κοιτούν λες και τόσην ώρα χόρευα μπροστά τους τη μακαρένα γυμνός. Ακόμα και ο πιο παλιός μου φίλος που ήξερα από το πρώτο έτος και πήραμε πτυχίο μαζί με κοιτούσε σα να του είχα πει ότι η Apple θα σταματούσε να παράγει i-pods. Δεν άντεξα εκείνη τη στιγμή αναγνώστη. Η κοινωνική πίεση ήταν μεγάλη και η μόνο η ιδέα του να περάσω τις επόμενες τρείς ώρες της διάλεξης με την υπόλοιπη αίθουσα και τον καθηγητή να νομίζουν ότι ήμουν κοινωνικά διεστραμμένος με έκανε να σπάσω.
«But who gives a shit?!» είπα με δυνατή φωνή για να με ακούσουν όλοι. « Skyrim is out and I still haven’t leveled the fuck up. Can’t wait to go home and kick some dragon booty.» Αμέσως είδα τη κατάσταση στην αίθουσα να καλυτερεύει. Ο καθηγητής άρχισε να παραδίδει και ο φίλος μου μου έδειξε με καμάρι το top commenter τίτλο που είχε πάρει youporn.com. Κατάφερα και γλύτωσα από τα νύχια του κοινωνικού Χάρου και τίποτα απολύτως δεν είχε αλλάξει. Όλα ήταν όπως πριν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φύλακας Τρίτο: Ιχθύαγες, Μέρος Πέμπτο

Duel by Pittermilk


« Ξένε, ήρθε η ώρα,» με ξύπνησε ο Βασιλιάς ακουμπώντας με στον ώμο. Χωρίς ούτε καν να ανοίξω τα μάτια πετάχτηκα επάνω και χωρίς να πάρω ανάσα προσπάθησα να καταλάβω που βρίσκομαι. « Που είναι η σκιά;» φώναξα όταν θυμήθηκα τι έγινε τη προηγούμενη νύχτα. « Σε είδα να...» « Σταμάτα,» με διέκοψε ο Βασιλιάς. « Ότι είδες χθες είναι δικό σου. Μη το πεις ποτέ σε κανέναν.» « Ξέρω το όνομα σου,» του είπα και τον έκανα να πάψει και να με κοιτάξει στα μάτια. « Αυτό δεν αφορά αυτή τη στιγμή, ή κάθε άλλη. Ο διεκδικητής έχει φθάσει. Ακολούθησε με.» Ο Βασιλιάς έδειξε με το δεξί του χέρι τον Αγαθίτη και μία άλλη γυναικεία φιγούρα που μας περίμεναν όρθιοι, σκιάζοντας τον κόκκινο ήλιο. Ήταν αρκετά ψηλή, στον ύψος του Αγαθίτη και φορούσε παρόμοια ρούχα με τα δικά του αλλά πιο απλά και σε πιο ανοιχτόχρωμο, θηλυκό χρώμα. Τους πλησιάσαμε αργά και ακολουθώντας τις κινήσεις του Βασιλιά, στάθηκα ακριβώς απέναντι από τον Αγαθίτη που αμέσως σταμάτησε να ψιθυρίζει στην γυναίκα. « Ομιλητή,» είπε ο …

Φύλακας Τρίτο: Ιχθύαγες, Μέρος Τρίτο

Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για το ιστολόγιο. Ο Pittermilk, ο συνθέτης των μουσικών κομματιών που συνοδεύουν τις ιστορίες του φύλακα αποφάσισε να μαζέψει κάθε ανάρτηση έως και τη σημερινή σε μια μουσική συλλογή. Η συλλογή αυτή συνοδεύεται από μικρές περιγραφές στα αγγλικά για κάθε κομμάτι καθώς και από μερικά σκίτσα εμπνευσμένα από τους ήχουν. Οι συλλογή αυτή διατίθεται δωρεάν και μπορείται να τη κατεβάσετε ή απλά να την ακούσετε εδώ.


9 - King Winter by van612

« Οι Ιχθύαγες δε φοβούνται το σκοτάδι,» μου απάντησε μελαγχολικά. « Τα βράδια βλέπουμε καλά χωρίς φως και ακούμε ακόμα καλύτερα.  Για μας η φωτιά είναι μόνο κάτι που καταστρέφει. Είμαστε λαός που αρέσκεται σε αυτά που έχει. Δε μας αρέσουν τα κόλπα και τα τεχνάσματα του νου. "Το πιο χρήσιμο εργαλείο είναι το σώμα μας", λέει ένα παλιό γνωμικό των γονέων μας.» « Τότε γιατί εσείς κάθεστε μαζί μου στη φωτιά, και γιατί έχετε ακόντια μαζί σας;»  « Διαταγές του Βασιλιά Χειμώνα. Βλέπεις, ο καλός Βασιλιάς έχει αποφασίσει πως ο…

Φύλακας Πρώτο: Φιλοξενία

Αποφάσισα να σταματήσω τις Μάσκες για λίγο καιρό. Χρειάζομαι κάμποσο χρόνο ώστε να καταφέρω να εναρμονίσω τις λέξεις με τα αυτό που έχω στο μυαλό μου. Στο ενδιάμεσο αποφάσισα να αρχίσω να αναρτώ μια άλλη σειρά ιστοριών που πιστεύω ότι κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τις Μάσκες, θεματικά και ελπίζω εκφραστικά. Για να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σε αυτή τη σειρά κειμένων, ο Pittermilk του Alipasas@Giannena αποφάσισε να συνοδεύσει τα κείμενα μουσικά. Μιας και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμαι κάτι σαν και αυτό, κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο. Καλή ανάγνωση.
Pittermilk - Φύλακας//Μέρος Α by Pittermilk

Ήταν  το μοναδικό μπλε στο απέραντο πορφυρό. Παρ’ όλα αυτά έδενε τέλεια με το πορτοκαλί ήλιο που έδυε και τη κόκκινη άμμο στα πόδια του. Παρατηρώντας τον έτσι, συνειδητοποιώ για πρώτη φορά το πόσο μη ανθρώπινος  μοιάζει. Φοράει  ελαφρά, πάνινα  ρούχα κατάλληλα για το κλίμα της ερήμου και ένα χιτώνα  που καλύπτει όλο του το σώμα και ένα μέρος του προσώπου του. Όλα σε χρώμα σκούρου  …